Traditioneel Aikido

Aikido is uniek als krijgskunst omdat het een filosofische en ethische achtergrond heeft. Het werd ontwikkeld door Ueshiba Morihei die twijfels had over competitie in vechtsporten. Aikido is een bewegingskunst die geschikt is voor mannen, vrouwen en kinderen van alle leeftijden.

Aikido is ontstaan uit verschillende traditionele Japanse krijgskunsten en filosofische overtuigingen. Grondlegger O’Sensei Morihei Ueshiba (1883-1969) trainde ondermeer judo, daito-ryu aiki-jujutsu en goto-ha yagyu-ryu. In de jaren twintig van de vorige eeuw had hij het hoogste niveau bereikt en ontwikkelde een eigen systeem.

Ueshiba had een enorme drang zich te verdiepen in religie en spiritualiteit en zocht naar een manier om de krijgskunsten en zijn ideaal van wereldvrede te verenigen. Vanaf ongeveer 1925 vond hij in aikido die weg, het kent daarom bijvoorbeeld geen aanvalstechnieken en competities.

Al tijdens zijn leven stuurde Ueshiba leerlingen de wereld over om les te geven. In Nederland wordt nu zo’n vijftig jaar aikido beoefent. Een aantal directe leerlingen van Ueshiba, zoals Nobuyoshi Tamura, Morito Suganuma, Andre Nocquet, Hiroshi Tada en Seiichi Sugano hebben een sterke stempel gedrukt op het aikido in Europa.

Aikido is wijdverspreid en over de wereld zijn er enkele miljoenen beoefenaars. Er zijn in de relatief korte geschiedenis veel vertakkingen ontstaan. In hoofdlijnen is er het vooroorlogse aikido (aikibudo), het naoorlogse aikido (aikikai) en een stroming die zich meer richt op energetisch trainen (ki-aikido).